Atjar tjampoer is een zuur (bij)gerecht afkomstig uit de Indonesische, Indische en Maleisische keuken. In Nederland wordt het woord nog volgens de oude Nederlands-Indische spelling geschreven, maar in de moderne Indonesische spelling wordt het woord nu geschreven als acar campur. Acar of achar betekent ongeveer ‘kruidig ingemaakt in (zoet)zuur’. Het is oorspronkelijk een Perzisch woord, maar komt voor in diverse Aziatische talen. Als er meerdere groenten worden gebruikt spreekt men van atjar tjampoer, acar campur, wat ‘kruidig ingemaakt gemengd (zoet)zuur’ betekent.Atjar tjampoer wordt gemaakt van een mengeling van groente zoals; witte kool, wortelen, uien en augurk. Hieraan kunnen verschillende soorten groente worden toegevoegd zoals paprika, prei en zelfs Spaanse peper. Mattheeussens-Wido B.V. maakt de atjar in overleg met de klant op zijn wens met een groentemengeling met als basis witte kool, wortel en ui, aangevuld met andere groente. Deze mengeling wordt op smaak gebracht in een azijn met suiker, zout, natuurlijke aroma’s en natuurlijk kleurstof, met name het kruid koenjit (kurkuma), waardoor de atjar zijn kenmerkende gele kleur krijgt. Daarna wordt de atjar gepasteuriseerd zodat deze lang houdbaar blijft.
Zo is atjar een heerlijk bijgerecht bij een rijsttafel, bami- of nasischotel, maar ook heerlijk bij een bord friet met saté.