Augurken

Augurken

Onze producten

Zilveruitjes
Augurken
Kappertjes
Atjar
Rode biet
Rode kool

De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus en behoort tot de familie van de komkommerachtigen. Augurken groeien aan een typische slinger plant, vergelijkbaar met de veel bekendere komkommer-, tomaat- en aardbeienplant. De teelt vindt vlakvelds of aan draad plaats. Waar vroeger kruisbestuiving nodig was is dit tegenwoordig dankzij parthenocarpe rassen niet altijd meer nodig. In Europa is het groeiseizoen van juni tot september. Aan de planten komen bloemetjes waaronder zich gelijk een klein vruchtje ontwikkeld. Afhankelijk van de hoeveelheid water en zon, groeien de augurken in enkele dagen uit tot grote vruchten, waarna ze geplukt worden. Tegenwoordig worden de planten via druppelbevloeiing voorzien van water, zodat het de plant nooit aan vocht of de juiste meststoffen ontbreekt.

Augurk aan plantDe vrucht heeft ongeveer een lengte-dikte verhouding van 3:1. Er wordt een breed scala aan sorteringen onderscheiden. Deze worden op verschillende manieren aangeduid, meestal in lengtematen of aantal per kg, waarbij de laatste de meest praktische is. De sorteringen lopen uiteen van zeer klein, 250-400 stuks per kg, tot zeer groot, 6-8 stuks per kg. Laatstgenoemde categorie wordt ook veel gebruikt voor de gesneden augurken (augurkensticks, breedliggers en dill-chips).

Augurken hebben van nature weinig smaak, de smaak is vergelijkbaar met een vlakke, licht bittere komkommersmaak, maar in tegenstelling tot de komkommer wordt de augurk zelden als verse groente gegeten. Augurken worden, nadat ze zijn gewassen, vers ingelegd in een opgiet van water, azijn, suiker, zout, kruiden en natuurlijke aroma’s waarna ze worden gepasteuriseerd zodat ze lang houdbaar zijn.

Mattheeussens-Wido B.V. is al vele decennia bekend met dit proces. We zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw begonnen met het verhandelen van verschillende soorten ingemaakte zuren en in 1968 is de productie van zuurwaren gestart in Ossendrecht. Mattheeussens-Wido B.V. biedt het complete assortiment aan, verschillende smaken, sorteringen en zowel hele als gesneden augurken.

Augurk op snijplank

n.